Prvním hostem v mém prvním podcastu nemohl být nikdo jiný než jedna z výrazných osobností brněnské bezobalové scény Barbora Tlustá.
Báru můžete znát díky její cukrárně Raw With Love, kterou založila v roce 2015 spolu se svou maminkou Bárou, která byla zaměřená na raw stravování. Postupem času se dostala i k tématu bezodpadové domácnosti a v roce 2019 si založila se svojí mamkou a kamarádkou, dokumentaristkou Ivou Strnadovou v Brně bezobalový obchod s přírodní kosmetikou Friendly Place. Během toho samého roku se jí i podařilo vydat v nakladatelství Jota knížku Bez obalu, která byla první knížkou v České republice o bezodpadové domácnosti napsanou českým autorem. Její knížka zároveň vyhrála ocenění Kniha roku 2019 v kategorii Životní styl.
Nicméně ve svém životě toho Bára dělá mnohem víc. 🙂
Více se o Báře dozvíte z dnešního podcastu. V článku zde najdete více o tom, co v podcastu můžete čekat, ale i souhrn zdrojů na inspiraci či četbu, které Bára zmiňuje.
POSLOUCHAT MŮŽETE NA: Spotify, iTunes, Stitcher, Castbox, TuneIn či Overcast.
V podcastu se dozvíte oblasti hlavně ze tří okruhů:
Raw stravování:
- Proč Bára přešla na raw stravování, co jedla a kde brala/bere inspiraci.
- Jak se stravuje v současné době.
- Jaký byl proces otevírání raw cukrárny a co je potřeba při tom vše řešit.
- Jaké zkušenosti Bára se svojí mamkou (ne)měly před otevřením raw cukrárny.
- Jestli (ne)řešila odpad a lokálnost ve své raw cukrárně.
- Jak se dostala od raw stravování k bezobalovému životu.
Bezobalový obchod s kosmetikou Friendly Place:
- Proč vzniklo Friendly Place.
- Jak vybírají holky produkty a suroviny do svého bezobalového obchodu.
- Jak Bára praktikuje bezodpadový životní styl ve svém životě a kde nakupuje.
- Jakým způsobem Bára řeší lokálnost u přírodní kosmetiky.
- Co všechno za trable Bára zažila u otevírání obchodu.
- Proč Bára zrušila svůj původní koncept raw cukrárny a výrobu dortů zakomponovala do svého bezobalového obchodu.
Knížka Bez obalu
- Co přimělo Báru napsat knížku.
- Jak probíhala Báry spolupráce s nakladatelstvím Jota a jaké výhody či nevýhody v tom byly.
- Jaký byl Bářin proces psaní knížky.
- Jaké kritiky si Bára vyslechla ohledně knížky a jak se k nim staví.
- Co za příležitosti Báře přineslo napsání knížky.
- Plánuje Bára další knížku?
Inspirační závěr
- Kde Bára hledá inspiraci?
- Co nyní čte?
- Jak Bára „bojuje“ proti environmentálnímu žalu?
- Co Bára plánuje do budoucna?
Poznámky z podcastu (shrnutí inspirace)
Raw chleba: při raw stravování je možné jíst i pečivo. To v raw kvalitě se vyrábí z různých semínek a většinou se suší poměrně dlouho v sušičce.
Koho Bára doporučuje sledovat v oblasti raw stravování:
- Zuzana Lužná: Love of Raw, naleznete jí i na Instagramu a Facebooku.
- Julka Shark: slečna Slovenka, která žije se svým přítelem na Bali, kde pořádají detoxikační a veganské kurzy a pobyty, nestravuje se jen raw, hlavně vegansky. Najdete jí na Instagramu, případně společně se svým přítelem mají web BRAWO life.
Nejoblíbenější raw recepty:
- Raw palačinky (banán, skořice): rozmixují se banány a skořice + trocha rostlinného oleje. Těsto se vylije do plátů a poté se asi 12 hodin suší v sušičce. Lze dělat i z jiného ovoce, vznikají z toho v podstatě ovocné ruličky. Tento recept lze dělat i lokálně z jablek, hrušek či ze švestek. Poté lze plnit podle chuti.
- Čokoládový krém: nepražené kakao, kešu oříšky či avokádo + sladidlo (datlový sirup, med). Vše roxmixovat a vychutnat si.
Friendly Place spoluzaložila se svojí kamarádkou Ivou Strnadovou: je to rozhlasová dokumentaristka, novinářka a máma, která vyrábí ekologické šperky z přírodních materiálů, květin a foukaného skla. Najít ji můžete pod přezdívkou Dredatá máma.
Jedna z Bářiných oblíbených lokálních oděvních značek: Young primitive
V současné době Bára čte:
- Jak na sítě od Elišky Vyhnánkové a Michelle Losekoot
- Deník – řekněte jim, že sametová od Martina Mejstříka
Báru můžete sledovat na jejím Instagramu.