V dnešním podcastu uslyšíte Petru Čížkovou, která má na starosti PR v organizaci Zachraň jídlo. Tato organizace se snaží bojovat proti plýtvání jídlem, což je přesně téma, o kterém si s Petrou povídáme v tomto dílu.
Petra Čížková se věnuje PR v organizaci Zachraň jídlo. Tuto organizaci můžete znát především díky její činnosti v oblasti boje proti plýtvání jídlem. Organizují nejenom různé vzdělávací kampaně a workshopy, ale v nedávné době vydali například i knížku/kuchařku Zachraň jídlo v kuchyni.
V dnešním dílu podcastu jsme probíraly nejen jak organizace Zachraň jídlo funguje, ale i jaké aktivity dělají, jak propagují problematiku (ne)plýtvání jídlem mezi veřejností či jak je možné se k nim připojit. V druhé části podcastu jsme se zaměřili na téma plýtvání jídlem jako takové. Povídaly jsme si nejen o tom, proč je plýtvání jídlem vůbec problém, ale i jak tomu zabránit na úrovni domácností, kolik lze neplýtváním ušetřit či co my sami můžeme dělat proti plýtvání.
Více se o tomto tématu dozvíte z dnešního podcastu. V článku zde najdete více o tom, co v podcastu můžete čekat, ale i souhrn informací a tipů, které Petra zmiňuje. Tento díl je nabitý konkrétními tipy v oblasti (ne)plýtvání potravinami a věřím, že i vám pomůže snížit množství potravin, které ve svých domácnostech vyhazujete.
POSLOUCHAT MŮŽETE POD NÁZVEM „EKOmaniaci“ na: Spotify, iTunes, Stitcher, Castbox, TuneIn či Overcast.
Co se dozvíte z podcastu
Organizace Zachraň jídlo
- Co organizace Zachraň jídlo dělá, jak dlouho funguje a jak vůbec vznikla.
- Jaké kampaně organizace Zachraň jídlo pořádala/pořádá.
- Jak dostávají téma plýtvání jídlem mezi veřejnost.
- Jaké všechny akce dělají.
- Proč firmy oslovují organizaci na spolupráci a co vše organizace firmám nabízí.
- Jak vznikl nápad vydat kuchařku.
- Jak je možné se k organizaci připojit jako dobrovolník.
Plýtvání jídlem
- Proč je vyhazování jídla problém.
- Kdo plýtvá jídla nejvíce. Restaurace, domácnosti?
- Jak zabránit plýtvání jídlem na úrovni domácností.
- Kde zjistit, jak správně skladovat doma potraviny.
- Jak to funguje u supermarketů s prošlým jídlem a jak naopak u restaurací.
- Co Petra doporučuje za filmy či literaturu v tomto tématu,
Inspirační závěr
- Jaké mají plány do budoucna s organizací.
- Kde Petra hledá inspiraci pro svoji práci či osobní život.
- Co nyní Petra čte.
Poznámky z podcastu (shrnutí inspirace)
Dokument Z popelnice do lednice: věnuje se plýtvání jídlem.
Kampaně od Zachraň jídlo
Hostina pro tisíc: první velká akce organizace Zachraň jídlo.
Jsem připraven: online kampaň, ve které lidé podepisovali petici, že jsou připraveni nakupovat křivou zeleninou a ovoce, aby se tyto potraviny nemusely vyhazovat jen proto, že nesplňují vzhledové standardy supermarketů. Na základě této iniciativy několik českých řetězců zařadilo mezi své zboží i tyto křivé kusy.
Vyliž to: instagramová kampaň mířená na mladší ročníky na rozšíření osvěty týkající se plýtvání jídlem.
Spotřebuj mě: kampaň zaměřená na informovanost o tom, co znamenají různá označení trvanlivosti na produktech.
—-
Glopolis: dělá přednášky pro školy o tématu plýtvání potravin.
Paběrkování: poté, co se sklidí, zbude na polích a v sadech stále hodně ovoce a zeleniny. Organizace tam jede zbytek obrat ze stromů a vybrat z pole a to, co najdou, předávají potravinovým bankám,
Kuchařka Zachraň jídlo v kuchyni
Dobropolníci: FB skupina dobrovolníků pro organizaci Zachraň jídlo.
—-
Informace o plýtvání jídlem
- Na produkci 1 kila hovězího se spotřebuje 15 tisíc pět set litrů vody.
- OSN odhaduje, že produkce potravin přispívá globálním emisím až k 37 %.
- Evropská komise říká, že kvůli plýtvání potravinami přicházíme ročně o 149 miliard eur.
- Akademie věd české republiky odhaduje, že kdyby česká domácnost neplýtvala potravinami, tak může uspořit až 8 tisíc korun ročně.
Dumpster diving: pojem, který označuje vybírání popelnic u velkých supermarketů. Supermarkety totiž často vyhazují zboží těsně před či po datu spotřeby, které ale ještě reálně není zkažené. Toto zboží je zabalené vyhazováno do kontejnerů vedle supermarketů, do kterých pak lidé chodí toto jídlo z nich vybírat.
Tipy od Petry na „neplýtvací recepty“
Zeleninový vývar: cibule od česneku, různé natě či šlupky lze schovávat do mrazáku a poté, až budeme mít dostatečné množství, z nich udělat vývar.
Využití starého chleba: bramborové noky, strouhanka, chlebová buchta (tvrdý chleba se nakrájí na kostičky, smíchá se s různými ingrediencemi a upeče se se sušenými švestkami a čokoládou = přesný recept najdete v knize Zachraň jídlo v kuchyni).
Aplikace Nesnězeno: aplikace, do které restaurace přidávají pokrmy, které nestihnou prodat před zavřením restaurace. Je možné si je v aplikaci koupit za zlevněnou cenu a poté si po ně osobně dojít. Pokud rádi cestujete, možná využijete podobnou aplikaci Too Good To Go, která funguje v několika státech po celém světě.
Článek na webu Zachraň jídlo o inspirativních filmech na téma plýtvání jídlem.
Kde se Petra inspiruje
- Tomáš Hrivnák: toho má Petra ráda jako markeťaka
- Copytriky
- Jak na sítě (Michelle Losekoot, Eliška Vyhnánková)
Co Petra čte
- Nedávno dočetla Sapiens, Stručné dějiny lidstva (Yuval Noah Harari)
- Nyní čte fantasy Kouzelníkův únik z reality (Lars Vasa Johansson)
U organizace Zachraň jídlo stojí za prozkoumání jejich web, Facebook i Instagram.
Na závěr
Za sdílení podcastu se svými blízkými či svým okolím budu moc vděčná! Při jeho poslechu a sdílení na sociálních sítích mě můžete označit na Instagramu jako @zalepsizivot a na Facebooku Za lepší život. Nezapomeňte přidat hashtag #ekomaniaci a #zalepsizivot. Pokud by vás zajímala moje další tvorba, moje tipy z oblasti bezodpadové domácnosti najdete na webu Za lepší život.
Předem děkuji! Zároveň budu moc ráda za zpětnou vazbu a když mi dáte do komentářů vědět, co vás na dnešním podcastu nejvíce zaujalo. 🙂