EKOmaniaci
  • Domů
  • Podcasty
  • O autorce
  • Kupte si knížku
  • Kontakt
15. 6. 2020 od Pavla Wernerova

#7 Veronika Hájková, Krásnoočko

#7 Veronika Hájková, Krásnoočko
15. 6. 2020 od Pavla Wernerova

V dnešním podcastu uslyšíte Veroniku Hájkovou, která je též známá pod přezdívkou Krásnoočko. Veronika je výživová poradkyně, která pořádá kurzy zdravého vaření, pečení kváskového chleba a též velmi propaguje fermentovanou zeleninu a probiotické nápoje.

Veronika Hájková alias Krásnoočko je výživová poradkyně, která je známá hlavně díky svým kurzům zdravého vaření. Nabízí takové kurzy jako například pečení kváskového chleba, vaření z jedlých plevelů či výrobu kvašených probiotických nápojů.  

Veronika má zajímavou životní cestu. Původně vystudovala angličtinu a několik let také působila jako učitelka ve škole. Nicméně učení ve škole ji tak odradilo, že se vydala na dráhu výživové poradkyně, které se nyní věnuje naplno. Kromě toho také do svých činností přidala lektorování kurzů, které nabízí na mnoho různých témat. 

V dnešním dílu podcastu jsme probíraly nejen jak se Veronika dostala od učitelství k pořádání kurzů o vaření, ale také jaké kurzy vůbec nabízí a co vše si můžete dobrého udělat doma. Povídaly jsme si i o důležitosti stravy pro člověka, proč jsou fermentované věci důležité a co vše fermentovaného můžete doma vytvořit. Nechybí ani tipy, jak vůbec kvasit. 

POSLOUCHAT MŮŽETE POD NÁZVEM „EKOmaniaci“ na: Spotify, iTunes, Stitcher, Castbox, TuneIn či Overcast.

Pavla Wernerová · #7 Veronika Hájková, Krásnoočko

Co se dozvíte z podcastu?

Od učitelství k pořádání kurzů o vaření

  • Jak se Veronika dostala od učitelství ke kurzům zdravého vaření.
  • Jak se jí osvědčily různé výživové směry, proč je vůbec střídala a které všechny vyzkoušela.
  • Kam chodí nakupovat.
  • V čem jsou Veroniky kurzy odlišné od ostatních.

Fermentace a zdravé vaření

  • Co je to fermentace a proč je důležitá.
  • Kde Veronika dělá kurzy.
  • Proč je důležité jíst kváskový chleba a jestli je dobré ho kupovat v supermarketech.
  • Jak se naučit péct kváskový chleba.
  • Jak kvasit zeleninu a co je na to vše potřeba.
  • Jaké všechny probiotické nápoje se dají vyrobit doma.
  • Kde se vzdělávat o kvašení.
  • Jak probíhá vaření z jedlého plevelu a co vše lze jíst.
  • Jak se učit poznávat rostliny.
  • Jak děti „navnadit“ do jezení zeleniny.

Inspirační závěr

  • Jaké jsou Veroniky plány do budoucna.
  • Kde se Veronika vzdělává v oblasti vaření a domácích výtvorů.
  • Co nyní čte.
  • Závěrečné poselství.

Poznámky z podcastu (shrnutí inspirace)

Web Krásnoočko

Bezobalový obchod Špajz: s ním Veronika spolupracuje a organizuje tam kurzy. Nachází se v Ústí nad Labem.

Kvašení

Kvašení zeleniny probíhá bez přítomnosti vzduchu. Důležité je, aby zelenina byla schovaná pod hladinou nálevu.

Ředkvičky a další zelenina, která nepouští příliš vlastní šťávu, potřebují na kvašení nálev: 100 ml ume octa, 400 ml obyčejné vody, půl lžičky soli. Voda nesmí být horká nebo vroucí, protože ume ocet je v podstatě živá tekutina. Touto směsí se zalije sklenice, kam se daly třeba ředkvičky. Pokud některá zelenina plave, tak se musí zatížit a zavřít na těsno. Poté pár dní nechat kvasit v pokojové teplotě.

Probiotické kvašené nápoje, které se dají vyrábět doma: kombucha, tibetské krystaly (na výrobu bezlaktózového kefíru), zázvorový startér na výrobu limonád, kvasy (například z červené řepy), různé druhy kvašeného piva, šampaňské, cider.

Kvašené limonády z lipových květů či bezových květů: vezme se velká láhev, dá se do ní voda, cukr, bezové květy, citron = zavře se a přirozeně to zkvasí.

Jedlé plevele, které se dají jíst, a co s nimi dělat

  • Žabinec, ptačinec: přidávat do kaší, koktejlů, přidat do omelety, do brambor, těstovin.
  • Co dál jíst na jaře: sedmikrásky, bršlice kozí noha, různé druhy rozrazilu, mladé kopřivy (do čajů, různé kůry až po použití jako špenát), kontryhel, jitrocel, česnáček, medvědí česnek .
  • Nakládat šeříku do medu .
  • Nakládat sedmikrásky do čaje, dají se i sušit na čaj, do salátů.

Recept na oxidovaný šeříkový čaj

Košíkář z Mělníka

Tomáš Lukavec: od něho Veronika má dálkový kurz zaměřený na marketing.

Ivana Stenzlová: mikrobioložka, odbornice na pětielementové vaření, pořádá i kurzy pětielementového vaření, napsala dvě skvělé knihy, které Veronika čte.

Veroniku můžete sledovat na Facebooku, Instagramu či se můžete podívat na její web. 🙂

Na závěr

Za sdílení podcastu se svými blízkými či svým okolím budu moc vděčná! Při jeho poslechu a sdílení na sociálních sítích mě můžete označit na Instagramu jako @zalepsizivot a na Facebooku Za lepší život. Nezapomeňte přidat hashtag #ekomaniaci a #zalepsizivot. Pokud by vás zajímala moje další tvorba, moje tipy z oblasti bezodpadové domácnosti najdete na webu Za lepší život.

Předem děkuji! Zároveň budu moc ráda za zpětnou vazbu a když mi dáte do komentářů vědět, co vás na dnešním podcastu nejvíce zaujalo. 🙂

Předchozí článek#6 Eva Urbanová, NilaDalší článek #8 Eva Řeháková, Investování pro holky

1 komentář

Pingback: Jak kvasit zeleninu? | Kompletní průvodce krok za krokem - Za lepší život

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

O blogu

Hledáte informace, zdroje, knížky či recepty zmíněné některým z mých hostů?

Tak přesně to najdete přehledně v článcích, které jsou zde vždy věnovány jednotlivým hostům podcastu. 🙂

Poslední příspěvky

#64 Poslední rozlučkový …30. 3. 2023
#63 Michal Fojt, Pelíšek14. 3. 2023
#62 Tereza Trávníčková, ProVeg6. 3. 2023

About This Sidebar

You can quickly hide this sidebar by removing widgets from the Hidden Sidebar Settings.

Poslední příspěvky

#64 Poslední rozlučkový …30. 3. 2023
#63 Michal Fojt, Pelíšek14. 3. 2023
#62 Tereza Trávníčková, ProVeg6. 3. 2023

Rubriky

  • Nezařazené
  • Others
  • People
  • Podcasty
  • Uncategorized

Základní informace

  • Přihlásit se
  • Zdroj kanálů (příspěvky)
  • Kanál komentářů
  • Česká lokalizace